Cum se fac copiii?

Desi toata lumea stie cum se fac copiii exista inca multe cazuri de tinere care afla ca sunt insarcinate dupa ce le creste burtica. Maternitatea este o binecuvantare si orice femeie se simte cu adevarat femeie dupa ce da nastere unui copil. De aceea este important sa se stie care sunt pasii de la conceperea pana la nasterea unui copil.

Ce se intampla in corpul femeii?
Femeia are in cele doua ovare o multime de ovule, capabile sa fie fecundate. O fata tanara are pana la 500.000 de ovule (cele mai multe mor) din care in fiecare luna se elibereaza cate un ovul care poate fi fecundat.

Practic o femeie este capabila sa ramana insarcinata din momentul aparitiei primei sangerari menstruale si pana la menopauza, care apare intre 45-50 de ani.

La mijlocul ciclului menstrual (intre a 14-a si a 16-a zi), un ovul ajuns la maturitate este eliberat de ovar si este apoi captat de trompele uterine. Acest fenomen este numit ovulatie. Durata de viata a unui ovul este de 24 de ore.

Daca in acest interval ovulul intalneste sperma sanatoasa, este posibila conceperea unei noi vieti. Daca fecundarea nu are loc, ovulul ajunge in uter si este degradat si apoi eliminat prin intermediul sangerarii menstruale.

Ce se intampla in corpul barbatului?
Spre deosebire de femeie, care este capabila de procreere doar odata pe luna, barbatii au in sperma lor milioane de spermatozoizi. La fiecare ejaculare, un barbat elimina intre 200-300 milioane de spermatozoizi din care doar unul este capabil sa fecundeze ovulul.

Ce se intampla cand facem sex?
In timpul actului sexual normal, barbatul ejaculeaza in vaginul femeii, moment care coincide cu orgasmul. Tensiunea si modificarile determinate de orgasm faciliteaza conceptia. Orgasmul feminim permite retinerea spermei in interiorul vaginului, alunecarea ei spre colul uterin si penetrarea acestuia.

Anumite pozitii sexuale favorizeaza conceptia, deoarece asigura un traseu direct spermei spre cervixul femeii. Pentru a ramane insarcinata este important sa se aproximeze cat mai corect momentul ovulatiei.

Destinatia finala
Fecundatia are loc in cateva ore de la momentul actului sexual. Pentru a creste sansele de fertilizare, este recomandat ca femeia sa-si aseze o perna sub abdomen, imediat dupa incheirea actului sexual si sa ramana intinsa 20-30 de minute. In aceasta pozitie, gravitatea favorizeaza ascensiunea spermei in colul uterin.

Drumul spermatozoizilor in vaginul femeii este lung si plin de obstacole. prima bariera o reprezinta mucusul vaginal a carui aciditate omoara mare parte din spermatozoizi. Spermatozoizii care reusesc sa supravietuiasca au de strabatut colul uterin spre uter si apoi spre trompa uterina.

Cel mai rapid spermatozoid parcurge acest drum in aproximativ 45 de minute in timp ce unul mai lenes poate ajunge si dupa 12 ore. Durata de viata a unui spermatozoid este de 72 de ore, timp in care trebuie sa gaseasca un ovul pe care sa-l fecundeze.

In situatia in care spermatozoidul intalneste un ovul, trebuie sa reuseasca sa penetreze peretele acestuia. Cand cel mai rezistent perete al ovulului este penetrat, acesta isi modifica structura astfel incat un alt spermatozoid sa nu mai poata intra.

Acum are loc miracolul conceperii unei noi vieti. Fertilizarea presupune combinarea materialului genetic al spermatozoidului cu cel al ovulului, proces care se desfasoara aproximativ 24 de ore. Urmarea acestui proces este formarea unei noi celule care incepe rapid sa se divida. O sarcina nu este cu adevarat reala decat dupa ce acest manunchi de celule, cunoscute sub numele de embrion, strabate drumul de la trompa uterina pana la uter in peretii caruia se implanteaza.

Exista situatii cand embrionul nu migreaza in uter si se implanteaza in alte regiuni, de cele mai multe ori in trompa uterina, situatie care poarte numele de sarcina ectopica. Sarcina ectopica nu este viabila si trebuie indepartata chirurgical pentru a evita ruptura si distrugerea trompei uterine.

O sarcina nu este semnalata de organism imediat, de cele mai multe ori dureaza cateva saptamani pana la aparitia semnelor unei posibile sarcini.Testul de sarcina are relevanta dupa minim o saptamana de la momentul posibilei conceptii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *