Definitia si structura familiei

Familia este un nucleu social elementar realizat prin actul casatoriei. Familia reuneste persoane care traiesc impreuna si cultiva relatii natural-biologice, psihologice, morale, juridice, fiecare membru raspunzand pentru ceilalti in fata societatii. Existenta copiilor este determinata de nasterea lor intr-un grup ce le poate sigura alimentatia, securitatea, socializarea, educatia.

Rolul familiei este unul extrem de important, desi in ultimii ani aceasta notiune pare perimata sau adopta variante adaptate timpurilor actuale. Actiunea familiei este multipla si reprezinta o parte din modelul relatiilor intalnite ulterior de individ pe parcursul vietii sale. Influenta familiei precede orice fel de alegere a sa, iar efectele ajung sa marcheze fiinta umana tot atat de profund si subtil ca si fondul natural.

Este o unitate bazata pe afectiune, legaturi reciproce de intelegere, consens de aspiratii si scopuri. Familia realizeaza legatura intre trecut, prezent si viitor, prin perpetuarea unor sisteme de valori, experiente, aspiratii. Este evident faptul ca familia isi va exercita actiunea sa modelatoare asupra individului, prin prisma propriilor valori esentiale.

Sistemul de valori al familiei s-a modificat destul de mult in decursul anilor. In vechea familie se combinau structuri econimice arhaice, cu o structura juridica data, stabilindu-se cu strictete transmiterea proprietatior (superioritatea parintilor asupra tinerilor, a barbatilor asupra femeilor, a fratilor mai mari asupra celor mai mici).

Aceasta rigiditate mentinea disciplina stricta in unitatea economica ce asigura resursele materiale si prosperitatea intregii familii. In acest context casatoria era un contract social si economic, ducea la intemeierea unei familii pe baza de ierarhie, conformism si de multe ori represiune. Normele, valorile, miturile erau acceptate de individ, acesta identificandu-se cu grupul sau originar.

Modernitatea distruge aceasta forma de familie, in noile ei dimensiuni cea mai completa familie fiind considerata cea constuituita numai din parinti si copii. Largirea orizontului muncii a modificat distribuirea rolurilor, iar functiile traditionale ale familiei sunt preluate treptat de terti (organisme sau institutii de stat).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *