Divortul

Datorita implicatiilor sociale pe care casatoria le implica, ar trebui sa fie o institutie de durata, cu atat mai mult cu cat de cele mai multe ori casatoria presupune aparitia copiilor.

Exista situatii, de nedorit de altfel cand se impune desfacerea casatoriei (divortul). Principiul de fond al divortului este acela ca din motive temeinice, raporturile dintre soti sunt iremediabil si atat de grav vatamate incat cei doi nu mai pot convietui impreuna.

Durata casatoriei si interesele copiilor minori sunt elemente cu o pondere majora in solutia care se va da. Pe durata divortului, scopul urmarit este salvarea casniciei de la destramare, incercandu-se impacarea sotilor.

Dupa inaintarea cererii de divort, daca cei doi siti nu se impaca, se stabilesc termene pentru infatisarea ambilor soti in fata judecatorului. Pe durata divortului, daca cei doi soti se impaca, procesul se suspenda indiferent de faza lui. Pe baza intelegerii partilor sau prin dispozitie judecatoreasca, sotul poate purta si dupa diort numele celuilalt sot, sau fiecare revine la numele anterior casatoriei.

Instanta, ascultand parintii, autoritatea tutelara dar si copiii daca au implinit varsta de 10 ani, va hotari caruia din parinti ii vor fi incredintati copiii. Daca exista motive temeinice, copiii pot fi incredintati unor rude ori unor alte persoane, cu consimtamantul acestora, sau unor institutii de ocrotire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *