Functiile familiei

Functia biologica
Consta in procrearea, protectia si cresterea copiilor. Finalitatea acestei functii este perpetuarea speciei umane, conditie indispensabila de existenta a unei societati.

Aceasta functie raspunde necesitatii partenerilor de a avea legaturi intime, sexuale, familia reprezentand cadrul propice mentinerii acestor legaturi, ce presupune un anumit climat afectiv, emotional.

Spre deosebire de familia de tip vechi unde afectivitatea de multe ori lipsea intre parteneri, in familia moderna functia biologica este dominata de o puternica incaracatura emotionala, avand permanenta nevoie de un raspuns afectiv din partea partenerului.

Functia economica
Functia economica a familiei se desprinde din existenta sa cotidiana. Parintii asigura suportul financiar dezvoltarii copiilor si ii pregatesc pe acestia pentru asumarea acelorasi responsabilitati pe care le vor avea cand vor deveni adulti.

Functia sociala
Este asigurata prin exersarea si exercitarea unor raporturi sociale multiple. Caractarul social nu rezida numai din simplele raporturi juridice, ci se bazeaza pe intelegere, colaborare, stima si respect reciproc.

Familia stabileste relatii de o mare diversitate, copilul aflandu-se la inceput intr-un mediu de viata determina de aceste relatii. Gama legaturilor din grupul originar asigura copilului o experienta sociala foarte complexa.

Familia are rolul de a atenua contactul dur pe acre copii il au cu realitatea, dar in acelasi timp si de a-I pragati pentru a o infrunta la momentul potrivit. Formarea personalitatii copiilor este in stransa legatura cu mediul in care acestia traiesc. Numarul, complexitatea si varietatea de situatii ce apar in familie, conduitele specifice si comportamentele adecvate sunt coordinate ale vietii sociale a familiei.

Familia este locul primei faze a socializarii finite umane, ii ofera posibilitatea de-a se defini si preciza pe sine (prin comparative, imitatie, rivalitati). In familie se insusesc modelele de referinta si se descopera posibilitatea de a gasi propriul loc in unversul social. Dimensiunile familiei (cu un copil, doi copii sau mai multi copii) provoaca deosebiri substantiale in experienta personala, pe calea socializarii individului, marcandu-I substantial personalitatea.

Functia culturala
Aceasta functie sta la baza procesului de educare a copiilor si de adaptare a lor la mediul ambiant. Fiecare societate isi are propriile sale modele culturale ce functioneaza ca un consens in comportament si opinii.

La randul sau familia are propriile ei sisteme culturale pe care le transmite descendentilor. In familie se invata ce este admis intr-o anumita cultura, indicand tanarului diectiile ulterioare de dezvoltare.

Asa cum in momentul procrearii cei doi parinti aduc cu ei „bagajul” lor genetic, la fel se intampla si in momentul intemeierii unei familii.

Cei doi parteneri aduc in noul camin modelele culturale ale familiilor din care provin, pe care le vor mixa obtinandu-se astfel o noua zestre culturala. Modernitatea determina o evolutie diferentiata a familiei, fie de mentinere a vechilor tipare, fie de acceptare a noii realitati intr-o rapida si continua schimbare.

Functia educativa
Functia educativa a familiei se exercita pregnant in momentul aparitiei copiilor in configuratia familiei. Mediul familial ofera copilului conditii prielnice de dezvoltare, generandu-l acestuia siguranta si un confort emotional si spiritual.

Educatia reprezinta lungul drum al umanizarii fiintei umane in prima faza a existentei sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *