Nulitatea casatoriei

In momentul in care casatoria s-a efectuat fara respectarea conditiilor de fond si de forma, se poate invoca nulitatea ei, care poate fi absoluta sau relativa.

Nulitatea absoluta poate fi invocata de orice persoana sau de procuror in timpul vietii sotilor. Ea nu se prescrie si nu poate fi acoprita decat in mod exceptional, in anumite cazuri prescrise de lege.

Cazurile de nulitate absoluta sunt:

existenta unei casatorii anterioare nedesfacute (bigamie);
casatoria intre persoane consanguine sau cu legaturi de infiere, debilitate, alienatie mintala sau lipsa temporara a discernamantului;
casatoria s-a facut fara acordul sotilor sau acesta nu a fost personal exprimat de catre soti, impreuna, in fata reprezentantului legal;
casatoria intre cetateni de alte nationalitati, fara respectarea prevederilor legale specifice fiecarei tari.
Nulitatea relativa poate fi invocate numai de sotul al carui consimtamant a fost viciat prin eroare cu privire la identitatea fizica a celuilalt sot, prin viclenie sau prin violenta. Efectele nulitatii sunt aceleasi in ambele categorii de nulitate, casatoria se considera ca si cum n-ar fi existat.

Daca insa in urma unei casatoriei rezulta copii, acestia isi pastreaza situatia de copii din casatorie, chiar daca aceasta este se afla sub nulitate. In aceasta situatie, se aplica aceleasi prevederi ca in cazul divortului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *