Stabilirea numelui copilului

Copilul din casatorie ia numele comun al parintilor. Daca acestia nu au un nume comun, el va lua numele de familie al unuia dintre ei sau numele lor reunite, pe baza intelegerii lor comune, comunicata odata cu declaratia nasterii, fie, daca aceasta intelegere nu exista, pe baza deciziei autoritatii tutelare. Aceste reguli se aplica si copiilor recunoscuti de ambii parinti.

In alte situatii, copilul din afara casatoriei va primi numele de familie al parintelui fata de care filiatia a fost mai intai stabilita. Daca filiatia a fost stabilita ulterior si fata de celalalt parinte, instanta judecatoreasca va putea da incuviintare copilului sa poarte numele acestuia din urma.

Infiatul dobandeste prin infiere numele celui care infiaza. Daca infierea se face de catre doi soti ori de catre sotul care infiaza pe copilul celuilalt sot, iar sotii au nume de familie comun, infiatul va purta acest nume. Daca sotii nu au nume comun, ei vor declara, la incuviintarea infierii, numele de familie pe care infiatul urmeaza sa-l poarte.

Autoritatea tutelara va putea incuviinta ca infiatul sa poarte vechiul nume, adaugandu-l la cel dobandit dupa infiere, regula care nu este insa aplicabila atunci cand infierea se face cu toate efectele filiatiei firesti. Numele infiatului se trece, in toate cazurile, in decizia de incuviintare a infierii. La desfacerea infierii, infiatul redobandeste vechiul sau nume de familie, instanta judecatoreasca putand totusi incuviinta pastrarea numelui obtinut prin infiere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *